Sparkkaus

”Liikuntaa ilman kamalaa”

9-vuotiaan tytön suusta

Millaisia fyysisiä vaikutuksia SuperParkissa liikkumisella eli sparkkauksella on? Mitkä ovat sparkkaamisen motiivit ja sosiaaliset ulottuvuudet? Mitä sparkkaaminen ylipäänsä on? Me SuperParkissa kiinnostuimme näistä kysymyksistä ja ryhdyimme tutkimaan asiaa tarkemmin.

Sparkkaaminen on inspiroivassa ympäristössä tapahtuvaa omaehtoista, liikunnallista hauskanpitoa, joka tukee oppimista, kehittymistä ja sosiaalisia taitoja.

Määritelmä kirkastui SuperParkin syksyllä 2017 teettämän Physical fun: Exercise, social relations and learning in SuperPark -tutkimuksen perusteella. Tutkimus toteutettiin Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu Xamk:n hyvinvointipalveluiden huippututkimukseen ja kehitystoimintaan erikoistuneen Active Life Labin sekä nuorisoalan tutkimus- ja kehittämiskeskus Juvenian alaisuudessa yhteistyössä Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisen tiedekunnan kanssa.
Tutkijoina toimivat Arto Pesola (PhD) ja Veli Liikanen (MSc).

Tämän sivun tiedot perustuvat tutkimustietoon.

Lue koko tutkimus tästä

skede-2

Sparkkaus on fyysistä

Sparkkaus täyttää WHO:n asettamat liikuntasuositukset

  • Sparkkaus on fyysisesti niin tehokasta, että sekä lapset että aikuiset voivat ylläpitää ja kehittää aerobista suorituskykyään ja lihaskuntoaan sen avulla.
  • Sparkkaus on joustavaa, hauskaa ja epämuodollista. Nämä luovat edellytykset motoriikan ja kognitiivisten kykyjen kehitykselle sekä jatkamaan fyysisesti aktiivista elämää. Liikunta tulee hymyn sivutuotteena!
  • Lapsilla sparkkauskäynti vähentää istuma-aikaa jopa tunnilla päivässä ja kasvattaa sykettä sekä yleiskuntoa.
  • Useat SuperPark-aktiviteetit lisäävät lasten kognitiivista toimintaa.
  • Sparkkaus tehostaa sydämen ja lihasten suorituskykyä lapsilla ja aikuisilla.
  • Säännöllisen sparkkaus vähentää pitkäaikaissairauksien riskiä sekä ylläpitää fyysistä toimintakykyä.

 

parkour-2

Sparkkaus on sosiaalista

SuperParkissa harrastavat nuoret näkevät puistot sosiaalisesti avoimina ja saavutettavina ympäristöinä. Voit tulla SuperParkiin yksin, sillä puistosta löytyy aina seuraa!

Valtaosa (90 %) asiakkaistamme harrastaa sparkkausta ystäviensä kanssa. Huomattavaa on, että 15 % viettää aikaansa SuperParkissa tapaamiensa tuttujen kanssa.

SuperPark sopii kaikille! Puistoon ovat tervetulleita kaikki ikään, kokoon, taustaan tai taitoihin katsomatta.

superjefu-1

Halu kehittyä ja oppia

Hauskanpidon lisäksi SuperPark on nuorille oppimisympäristö.

Vaikka SuperParkiin tullaan ensisijaisesti pitämään hauskaa, on oppiminen  keskeinen motiivi tutkimukseen osallistuneille nuorille. 77 % vastasi, että syy tulla SuperParkiin on uusien taitojen ja temppujen oppiminen. Toinen tärkeä syy (66 %) ovat SuperParkin ainutlaatuiset ja monipuoliset aktiviteetit. Useissa aktiviteeteissa yhdistyvät sekä fyysinen että henkinen suoritus.

SuperParkiin tullaan oman kaveripiirin mutta myös omien roolimallien innoittamana.

Sparkkaus osana elämää

Sparkkaus ei rajoitu vain SuperParkin sisälle

Sparkkaus on lisännyt harrastajien liikkumista myös puiston ulkopuolella. Lapset ja nuoret oppivat SuperParkissa monia taitoja, joita harjoittelevat myös muissa ympäristöissä.

SuperParkin Instagram-tilin (@sprprk) ympärille on muodostunut poikkeuksellisen aktiivinen ja osallistuva nuorten yhteisö. SuperPark on tärkeä puheenaihe nuorten keskuudessa myös SuperParkin ulkopuolella.

SuperParkin tarina alkoi Vuokatissa vuonna 2012, jolloin ensimmäinen sisäaktiviteettipuisto avasi ovensa. Nyt SuperParkeja on yhdeksän Suomessa sekä puistot Hongkongissa, Suzhoussa ja Shanghaissa Kiinassa, Singaporessa, Kuala Lumpurissa ja Bangkokissa.

SuperPark haluaa saada ihmiset liikkumaan ilolla yhdessä. Tätä missiotamme toteutamme ainutlaatuisen monipuolisilla viihteellisen liikunnan ympäristöillä. SuperPark-hybridipuistot sisältävät trampoliineja, skeittiparkeja, air track–ilmavolttiratoja ja parkour-alueita, kustomoituja palloilulajien suorituspaikkoja, digitalisoituja liikuntapelejä sekä pienten lasten seikkailualueita.

Tulevaisuudessa oppiminen on yhä tärkeämpi osa puistokokemusta. Käynnissä olevat kehityshankkeet tekevät SuperParkeista toiminnallisen oppimisen ympäristöjä.

 

Lue SuperParkin tarina

SuperPark-käynnit lukuina

Yli 700 000 yksittäistä vierailua vuonna 2017

Yli 7 000 hankittua kausi- tai vuosikorttia vuonna 2017

Sparkkaus-kerran kesto keskimäärin 4 tuntia

Lisätiedot

Kirsi Ojakoski
Asiakaskokemusvastaava
SuperPark Oy
kirsi.ojakoski@superpark.fi

Ostoskori

Yhteensä
Euro
Alennuskoodit syötetään maksuvaiheessa.

Hyödynnä edut ja kuule uutiset ensimmäisten joukossa! Arvomme uutiskirjeen tilaajien kesken joka viikko 4 kpl SuperPark-lippua.

 

Haluaisitko saada meiltä uutisia ajankohtaisista eduista ja tapahtumista?